četrtek, 21. februar 2019

Sustavi navodnjavanja koji štede vaše vrijeme

Imate li vrt u kojem uzgajate povrće i voće za vlastitu uporabu ili se pak uzgojem bavite profesionalno, sigurno znate koliko je riskantno biti na milost i nemilost vremenu. Dugi sušni periodi u potpunosti mogu uništiti sav rad koji ste tijekom godine uložili u zemlju, pa umjesto da uživate u sočnim plodovima vlastita rada u najsunčanije doba godine, vi brojite gubitke u praznom, suhom vrtu.

Kako bi bili sigurni da će biljke o kojima se tijekom cijele godine brinu ipak uroditi plodom, ljudi su odavno shvatili da vrtove moraju zalijevati i navodnjavati te im pružiti dovoljno vode za nesmetan rast. A mnogi tako biraju razne sustave navodnjavanja.



Osigurajte urod



Navodnjavanje je odavno dio poljoprivrede, jer pruža veću sigurnost da će posađeno bilje roditi te da cijeli trud neće biti izgubljen zbog hirovitosti vremena. Ipak, navodnjavate li ručno, čak i ako se radi o manjem vrtu, vjerojatno znate koliko je to naporan posao. Biljkama je potrebno osigurati dovoljno vode za rast, što znači da se veći dio sezone barem jednom dnevno morate uhvatiti kanti za zalijevanje.




Kod nekih biljnih vrsta i većih površina takav plan je neodrživ ili nemoguć, bilo jer je površina jednostavno prevelika ili jer je korijenje biljke toliko duboko da pražnjenje kante vode pored biljke jednostavno nema smisla. Tu na scenu stupaju sustavi za navodnjavanje vrta, koji će vas poštedjeti posla te vam osloboditi vrijeme koje onda možete posvetiti drugim poslovima u vrtu ili pak odmoru.




Odaberite savršen sustav



Sustavi navodnjavanja odličan su dodatak čak i najmanjim vrtovima, jer vam štede vrijeme i trud. Prije no što krenete u ugradnju sustava za navodnjavanje, ipak je potrebno razmisliti o izvoru vode. Izvor vode može biti bunar, gradska mreža ili nešto treće, iako se generalno ne preporučuju izvori poput kišnice, koji ponajviše ovise o padalinama.



Nadalje, sustav navodnjavanja moraju se prilagoditi vrsti biljaka koje uzgajate. Osim što morate u obzir uzeti potrebe biljke za vodu, sustav mora biti prilagođen trajnosti biljke, odnosno koji ćete sustav odabrati također ovisi i o tome radi li se o jednogodišnjoj ili višegodišnjoj biljci. Na kraju, veoma je bitan i sastav tla, koji uvelike može utjecati na otjecanje vode i dubinu do koje prodire, a kod nekih sustava navodnjavanja također je bitan i nagib tla na koji morate obratiti pozornost.

Pumpa protoka. Izbor pumpi za vodu je ogroman i ako ne znaš što ti točno treba, lako ćeš se izgubiti među vrstama pumpi i silnim specifikacijama. Čitajte više ...

Ni komentarjev:

Objavite komentar