sreda, 15. junij 2016

Kvalitetne žarulje će vam osigurati dugoročnu uštedu

Žarulje spadaju u dio potrošaćke opreme koja je danas prisutna u gotovo svakom domu. Tokom godina žarulje su se polako razvijale. Funkcija im je oduvijek ista: osvjetljavanje prostora. Ono što se željelo postići sa raznim preinakama su povećavanje vijeka trajanja, a da su u isto vrijeme što manje štetne za okoliš i da troše što manje energije.

Najpopularniji tipovi žarulja

Tip žarulje koja se dosad najviše koristila je ona sa žarnom niti. Te žarulje su vrlo jeftine za proizvodnju pa im je i cijena također niska. No, ukoliko gledamo sve ostale karakteristike ovog tipa žarulja naspram drugih tipova, rezultati nisu baš pozitivni. Ove žarulje negativno utječu na okoliš  jer povećavaju utjecaj staklenika. Isto tako, vijek trajanja im je relativno kratak u usporedbi s drugim tipovima i kreće se oko 1000 sati. Troše dosta električne energije jer se čak 95% energije rasipa na zagrijavanje, a svega 5% energije se potroši na samu proizvodnju svjetlosti. Svi ti nedostaci doveli su do toga da su mnoge države uvele zabranu proizvodnje ovog tipa žarulja. Hrvatska je jedna od tih zemalja i u trgovinama je sada moguće pronaći samo preostale zalihe ovog tipa žarulja.
Fluorescentne žarulje su tip žarulja koji sadržava živu i to im je ujedno i jedan od rijetkih nedostataka jer u slučaju razbijanja, živa može biti štetna za zdravlje. Rade ne principu isijavanja UV zračenja koje se pretvara u svjetlost. Vijek trajanja im ovisi o tome koliko se često pale i gase i iznosi u prosjeku oko 15 000 sati. Troše puno manje energije nego one sa žarnom niti i mnogi su ih zbog tih karakteristika prozvali štednim žaruljama.

LED žarulje spadaju u kategoriju posljednje generacije žarulja. Za razliku od fluorescentnih, nisu osjetljive na to koliko se pale i gase pa im je prosječni vijek trajanja još duži, oko 30 000 sati. Uz sve to troše jako malo energije.

Koju žarulju kupiti?

S obzirom da je moguće pronaći sve manje žarulja sa žarnom niti, mnogi se odlučuju za kupnju fluorescentnih ili LED žarulja. Ukoliko se usporede sve karakteristike, nameće se logičan zaključak kupovine LED žarulja. Cijenom su te žarulje i skuplje od ostalih, ali te žarulje troše najmanje električne energije i imaju najduži vijek trajanja. To znači da ćete kupnjom LED žarulje dogoročno uštedjeti na računu za struju, a dobiti žarulju koja se neće tako skoro ugasiti zbog dotrajalosti.

Ni komentarjev:

Objavite komentar