petek, 25. marec 2016

Roštilj na ugljen

Roštiljanje je jedna od omiljenih obiteljskih aktivnosti, pogotovo za vrijeme proljetnih ili ljetnih dana kada je toplo i lijepo vrijeme. Ne kaže se bezveze da vrt bez roštilja nije vrt. U današnje vrijeme postoje razni tipovi roštilja: električni, plinski, te definitivno najpopularniji roštilj na ugljen (http://www.flamula.hr/rostilji/na-ugljen). Prirodan i najpopularniji jer se oko njega širi miris koji privlači mnoge ljude. Osim toga dim od drva daje hrani bolji okus. Upravo zbog toga roštilj na ugljen je najbolja opcija ukoliko tražite roštilj.



Priprema roštilja na ugljen nije jednostavna kao kod plinskih ili električnih roštilja koji se jednostavno samo upale. Za pripremu ovog roštilja potrebno je naložiti vatru, kasnije staviti ugljen, te uz to cijelo vrijeme kontrolirati žar kako meso ne bi iz vana izgorilo, a unutra ostalo sirovo. Upravo zbog toga prilikom kupnje ovakvog roštilja važno je obratiti pažnju na to da ima lagan pristup žaru. Jačina žara kontrolira se na način da se rešetke roštilja s hranom pomaknu s roštilja, te ukoliko je žar prejak polije malo vode ili ukoliko je preslab lagano puše kako bi se pojačao. Također važno je ukoliko se radi o kaminu, da ima dobar odvod dima kako sav dim ne bi išao prema vama dok pečete roštilj. Ne preporučuje se priprema hrane na ovom roštilju kada puše.
Razlikujemo razne vrste roštilja na ugljen, od onih klasičnih metalnih roštilja, razlikujemo i viseće roštilje, roštilje s poklopcem, kamine i smokere. Najpoznatiji su naravno klasični metalni roštilji koji su i najkorišteniji, ali i kamini.
Roštilj možete pronaći u gotovo svakom dućanu, a prilikom kupnje važno je obratiti pozornost na to da je roštilj malo deblji kako bi što bolje zadržavao toplinu, te kako se ne bi klimao prilikom roštiljanja. Prije prve upotrebe važno je da u novom roštilju zapalite vatru, tj. razgorite ga, jer pogotovo jeftiniji roštilji su često prefarbani jeftinim farbama koje gore.

Ukoliko se pak odlučite na gradnju ili kupnju kamina, važno je da obratite pozornost na to da vam kamin odgovara dimenzijama. Odredite koje dimenzije vam pašu i prema tome kupite kamin kako ne biste morali u prevelikom kaminu nepotrebno zagrijavati preveliki prostor. Kao što smo već napisali, kod kamina je također veoma važno da ima dobro izvedeni dimnjak kako bi sav dim povlačio prema gore, a ne da dim odlazi prema vama dok roštiljate.

Ni komentarjev:

Objavite komentar