Roštiljanje je jedna od omiljenih obiteljskih
aktivnosti, pogotovo za vrijeme proljetnih ili ljetnih dana kada je toplo i
lijepo vrijeme. Ne kaže se bezveze da vrt bez roštilja nije vrt. U današnje
vrijeme postoje razni tipovi roštilja: električni, plinski, te definitivno
najpopularniji roštilj na ugljen (http://www.flamula.hr/rostilji/na-ugljen). Prirodan i najpopularniji jer se oko njega
širi miris koji privlači mnoge ljude. Osim toga dim od drva daje hrani bolji
okus. Upravo zbog toga roštilj na ugljen je najbolja opcija ukoliko tražite
roštilj.
Priprema roštilja na ugljen nije jednostavna
kao kod plinskih ili električnih roštilja koji se jednostavno samo upale. Za
pripremu ovog roštilja potrebno je naložiti vatru, kasnije staviti ugljen, te
uz to cijelo vrijeme kontrolirati žar kako meso ne bi iz vana izgorilo, a
unutra ostalo sirovo. Upravo zbog toga prilikom kupnje ovakvog roštilja važno
je obratiti pažnju na to da ima lagan pristup žaru. Jačina žara kontrolira se
na način da se rešetke roštilja s hranom pomaknu s roštilja, te ukoliko je žar
prejak polije malo vode ili ukoliko je preslab lagano puše kako bi se pojačao.
Također važno je ukoliko se radi o kaminu, da ima dobar odvod dima kako sav dim
ne bi išao prema vama dok pečete roštilj. Ne preporučuje se priprema hrane na
ovom roštilju kada puše.
Razlikujemo razne vrste roštilja na ugljen, od
onih klasičnih metalnih roštilja, razlikujemo i viseće roštilje, roštilje s
poklopcem, kamine i smokere. Najpoznatiji su naravno klasični metalni roštilji
koji su i najkorišteniji, ali i kamini.
Roštilj možete pronaći u gotovo svakom dućanu,
a prilikom kupnje važno je obratiti pozornost na to da je roštilj malo deblji
kako bi što bolje zadržavao toplinu, te kako se ne bi klimao prilikom
roštiljanja. Prije prve upotrebe važno je da u novom roštilju zapalite vatru,
tj. razgorite ga, jer pogotovo jeftiniji roštilji su često prefarbani jeftinim
farbama koje gore.
Ukoliko se pak odlučite na gradnju ili kupnju
kamina, važno je da obratite pozornost na to da vam kamin odgovara dimenzijama.
Odredite koje dimenzije vam pašu i prema tome kupite kamin kako ne biste morali
u prevelikom kaminu nepotrebno zagrijavati preveliki prostor. Kao što smo već
napisali, kod kamina je također veoma važno da ima dobro izvedeni dimnjak kako
bi sav dim povlačio prema gore, a ne da dim odlazi prema vama dok roštiljate.
Ni komentarjev:
Objavite komentar