sreda, 4. februar 2015

Unutarnja rasvjeta

Odabir unutarnje rasvjete iziskuje pažnju i planiranje. Obično su pogreške vidljive tek kada rasvjetu postavimo, pa se nastojte voditi ugođajem koji vidite u tuđim domovima ili u salonima namještaja – kako biste znali odabrati svjetlost koja nije prejaka, niti preslaba, a ugođaj je siguran, ugodan i atraktivan – ovisno o vašim željama.

Prilikom odabira i postavljanja uputno se voditi korisnim savjetima koje smo prikupili za vas.
Nastojte uskladiti rasvjetna tijela sa stilom namještajem i uređenjem interijera, jer se primjerice rustikalni stil i moderni oblici rasvjetnih tijela ne podnose najbolje – odnosno, potrebno je konzultirati stručnjaka koji će ih pažljivo uskladiti, pa radije „igrajte na sigurno“.
Posvetite pažnju svakoj prostoriji i razmislite o namjeni. Ulaz u kuću dobro osvijetlite – nitko ne voli ulaziti u mračne kuće.
Unutarnja rasvjeta u kuhinji i kupaonici prvenstveno treba biti funkcionalna, ali nemojte izostaviti njenu estetsku ulogu. Kod rasvjete u kupaonici, pripazite na rasvjetu na ogledalu, dobro je podesite kako ne bi radila sjene na vašem licu, posebno na dijelovima ispod očiju, obraza i brade. Potrebna su vam minimalno dva rasvjetna tijela, jedno glavno i jedno na ogledalu.
U kuhinji ćete također trebati više od jednog rasvjetnog tijela. Radi se o prostoriji u kojoj se obavlja više poslova na više površina i potrebno je osvijetliti radne površine koje najviše koristite. Svakako stavite rasvjetu pod viseće elemente kako prostor ispod njih ne bi bio u sjeni i posebno osvijetlite sudoper i ploče za kuhanje.

Što se tiče rasvjete u spavaćoj sobi – tu budite posebno pažljivi. Radi se o potrebi za drugačijom rasvjetom nego što je ona u kuhinji ili kupaonici, jer se radi o prostoru u kojem je ambijentalna rasvjeta važnije od funkcionalne. Noćne ili stolne lampice se mogu pokazati ujedno kao romantičan detalj, a ujedno i kao funkcionalno rješenje.
Što se tiče slobodnog vremena, većina ljudi smatra da je dobro gledati televiziju u mraku, ali stručnjaci savjetuju da se ostavi blagi izvor svjetla kako bi se izbjegla prejaka svjetlost od ekrana televizije. Jedino pripazite da se svjetlost ne odbija od televizije.
Volite li čitati, rasvjetu postavite na pola metra – metar udaljenosti od materijala koji čitate. Po mogućnosti čitajte pod svjetlom od 150 W.

Ako vas interesuju stropne svjetiljke onda pročitajte sljedeči članak.

Ni komentarjev:

Objavite komentar